Do tego deseru bez pieczenia mam wielki sentyment. Zajadałam się nim w dzieciństwie
Choć czasy PRL-u ogólnie nie były łatwe, my dzieci, kojarzymy je głównie z ówczesnymi przysmakami. W sklepach bywała tylko gorzka czekolada w zielonym papierku, która nikomu nie smakowała. Na głowę bił ją domowej roboty blok czekoladowy. Był słodziutki, a na dodatek zawierał chrupiące kawałki. Mój tata robił go po mistrzowsku.
Z czego robiło się blok czekoladowy?
Blok czekoladowy był w dawnych czasach namiastką mlecznej czekolady. A w sumie był od niej nawet lepszy. Nie był bowiem, aż tak słodki, a na języku pozostawiał mleczny i kakaowy posmak. To dlatego, że zawierał mleko w proszku i dodatek ciemnego kakao. Kakao wsypywało się do masy przygotowanej z wody, margaryny i cukru. Gdy płyn był jednolity i gorący, wsypywało się do niego mleko w proszku. Całość trzeba było dokładnie wymieszać, połączyć np. z pokruszonymi herbatnikami i/lub bakaliami i przełożyć do formy. Po zastudzeniu deser był gotowy do krojenia w plastry.
Jak zrobić blok czekoladowy?
Ten przysmak z PRL-u tak bardzo mi posmakował, że wracam do niego i dziś. Czasami szykuję go dla moje rodziny. Nie potrzeba na to dużo czasu, a każdy chętnie zjada po kawałku. Blok czekoladowy przygotowuję według przepisu mojego taty. Z tą różnicą, że zamiast margaryny używam masła. Moim zdaniem ta wersja jest smaczniejsza i bardziej aksamitna.
Przepis: Blok czekoladowy
Tani deser rodem z PRL-u
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mleka w proszku pełnego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 150 g herbatników
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyHerbatniki połam na kawałki. W garnku podgrzej wodę, cukier, masło i kakao. Mieszaj je, aż się rozpuszczą i całość lekko zgęstnieje. Wtedy zestaw garnek z ognia i wsyp mleko w proszku. Całość mieszaj rózgą, aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej herbatniki, wymieszaj.
- Formowanie i chłodzenieJeszcze ciepłą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć ją łyżką, wystudź, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężała. Deser podawaj krojony w grubsze plastry.
Czym można wzbogacić blok czekoladowy?
Kiedyś do bloku czekoladowego dodawało się zwykle kawałki herbatników i rodzynki. Jednak oczywiście można go wzbogacić też w inne składniki. Dobrze sprawdzą się także inne suszone owoce, np. żurawina, pokrojone morele, daktyle, figi czy śliwki. Jeśli ktoś lubi, może również wsypać trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów czy migdałów.